Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 1/30/2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Eliza Francu
Titlul articolului: Rusinea romanului italian
Acces online: https://www.gandul.info/puterea-gandului/rusinea-romanului-italian-3835862


               Ruşinea românului italian

„Moarte românilor!”; „Plumb pentru români”; „Români, plecaţi de aici” – sunt doar câteva din inscripţiile apărute pe pereţii clădirilor italiene după abominabilul viol comis de mai mulţi români la Guidonia. O întreagă comunitate de români s-a regăsit, din nou, marginalizată şi tratată la rândul ei cu violenţă şi neîncredere de locuitorii ţării în care încearcă să îşi facă un rost. Iar după ce presa italiană (care îşi poate avea defectele ei, dar nu a fabricat evenimente referitoare la infracţiunile comise de români) a preluat, în detaliu, mărturia unuia dintre violatori, care spunea senin că „am băut şi doream să ne distrăm”, incidentul riscă să devină unul chiar mai grav decât cazul Mailat.

În Italia, nu stă nimeni să analizeze că aceste fiare se comportau poate la fel şi în ţară şi că asemenea violuri grave se întâmplă zilnic şi în România, singura diferenţă fiind că aici nu prind întotdeauna lumina rampei. Fiecare infracţiune comisă de români în Peninsulă necesită intervenţia carabinierilor, iar aceştia se asigură că fiecare detaliu va apărea a doua zi în presa locală, mărind spirala indignării. Focul încrucişat al mass-media şi al autorităţilor are însă din păcate cu ce să fie alimentat: nu trece o zi fără ca un alt concetăţean să mai comită vreo faptă reprobabilă. Scenariul pare să se repete şi în alte părţi ale Europei, deşi fără aceleaşi urmări asupra restului comunităţii. Presa britanică şi cea spaniolă abundă în ştiri negative la adresa românilor. Merită amintit românul care a pătruns şi apoi a adormit în garnizoana soldaţilor Reginei sau reţelele de crimă organizată româneşti care sunt dezmembrate câte una pe săptămână în Spania

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.